Månadens produkt (September 2024)

19.9.2024
apple

Äppeltider

Nu dignar äppelträden av härliga frukter och man går där och undrar när det är dags att plocka dem. Äpplenas härliga färger drar blickarna till sig, och visst tänker man på allt gott man kan använda dem till?

Äpplen och historia

I Norden omnämns äpplen för första gången i Snorre Sturlassons Edda, som sammanställdes cirka 1220. Många av de nordiska äppelsorterna är mycket gamla och odlades ofta vid de medeltida klostren. På 1500-talet tillverkades det äppelvin i Norden, i klostren förekom äppelmust och äppelmos som var festmat i borgerliga kretsar. Bönder och ståndslösa var dock länge ointresserade av äpplen eftersom det ända in på 1700-talet ansågs att frukt var skadligt för magen.

När är äpplena plockmogna

En tumregel brukar vara att de lagringsdugliga höst- och vinteräpplena plockas när de doftar äpple och lossnar lätt. Lukta, känn och smaka på dina äpplen. Till exempel brukar sorten 'Aroma' vara plockmogen från september och framåt, man kan plocka lite i taget under någon vecka. Sedan får man provsmaka sig fram till när de är ätmogna, för det är inte riktigt samma sak som plockmogna.

Ta det försiktigt vid plockning och lagring så att det inte blir skador på äpplena, hantera dem lika försiktigt som om de vore ägg. Lagra bara de helt oskadade äpplena, och svep in varje äpple i tidningspapper så de inte trycker mot varandra. Lägg sedan äpplena i papperskartonger eller frigolitlådor och förvara svalt, 3–5 grader är idealet, lite fuktigt och mörkt.

Fallfrukt kan man inte använda till lagring, men av dem kan man göra pajer, äppelkakor, äppelmos, -sylt eller -gelé. Torka gärna också äppelringar, dem kan man knapra på som godis. Ett stort äppelöverskott kan bli god äppelmust på något musteri.

Förr i världen brukade den som hade för mycket äpplen helt enkelt lägga ut påsar eller lådor vid grinden och en lapp som sa Var så god! Kanske något att ta efter om man inte har jättemängder?

Spara också några äpplen till t ex koltrasten, fåglarna blir glada för att få några äpplen senare under vintern. För fåglarna spelar det ingen roll om de är lite stötta.

 

Äpple och hälsa

Ett äpple om dagen håller doktorn borta. Det gamla ordspråket talar sanning. Det finns ett otal hälsofördelar med att äta äpplen. Här följer några av dem:

•    Äpplen innehåller rikligt med antioxidanter samt pektin, som hjälper till att bekämpa de skadliga effekterna av fria radikaler samt stimulerar din kropps naturliga avgiftning.  

•    Äpplen innehåller en flavonoiden fisetin, vilken är antiinflammatorisk.

•    Äpplen har höga halter av kalium och är därför vätskedrivande och kan bekämpa ödem.  

•    Äpplen stimulerar salivproduktionen, vilket minskar bakterierna i munnen som i sin tur kan orsaka tandlossning och andra problem.  

•    Det höga innehållet av olösliga fibrer i äppelskalet främja tarmrörelserna och motverkar förstoppning.  

•    De olösliga fibrerna hjälper också till att minska blodsockernivåerna hos patienter som är i riskzonen för typ 2-diabetes.  

•    Livsmedel med fibrer kan också bidra till att förebygga Parkinsons sjukdom.

•    Äpplen är bra för hjärtat. De innehåller naturliga fytokemikalier som neutraliserar de skadliga effekterna av fria radikaler som skadar friska celler och ökar risken för att utveckla hjärtsjukdomar och cancer. Att äta dem med skal är nyttigare än utan, och då ska det naturligtvis vara ekologiska äpplen. En färsk australiensisk undersökning visar att äpplen med skal har en positiv effekt på endotelfunktionen – spänsten i kärlen – och är därför bra mot hjärt-kärlsjukdomar samt stroke.