Månadens produkt (Oktober 2024)

Rönnbär, goda och nyttiga vitaminbomber
Kanske tänker vi inte spontant på rönnbär som något gott som vi gärna äter, men tänk om!
Rönnbär är jättenyttiga. Fyllda med C-vitamin, mineral och antioxidanter.
Har du inte smakat rönnbär innan kommer du troligen att bli förvånad. Plocka dem efter en eller ett par frostnätter så försvinner det mesta av den annars aningen sura smaken.
Om du inte är ett så stort fan av den beska och sura smaken kan du tillaga rönnbären på olika sätt så att de får en sötare och godare smak.
— Det går alldeles utmärkt att äta dem råa, torkade, frysta eller så kan du koka dem och göra olika typer av gelé. När du värmer upp rönnbär är det dock viktigt att känna till att en hel del C-vitamin försvinner då det inte klarar upphettning så bra.
Att torka eller frysa rönnbären är två enkla och effektiva sätt att äta rönnbär på, som både bevarar näringsinnehållet och gör att bären får en sötare smak. Kylan minskar exempelvis syrligheten i bären.
— Frysning är det mest optimala när det kommer till all form av näringsbevarande. Det är en vanlig missuppfattning att näringen skulle försvinna. Det gör den inte. Torkade bär kan du även mala ner till ett pulver och ha på din yoghurt eller i en smoothie.
Efter torkning kan man till och med känna en aning av sötma när man tuggar på dem. Olika sorters rönnbär har olika smak, prova och se vilken du gillar bäst.
Här är 5 saker som gör att rönnbär kommer bli ditt nya favoritkosttillskott.
1. Kan stärka ditt immunförsvar
Rönnbär sägs kunna stärka kroppens immunförsvar och även ha förmåga att förebygga och behandla urinvägsinfektion. Andra bär med liknande egenskaper som just dessa är lingon och tranbär. Ska också motverka förkylningar.
2. Perfekt i matlagning
Om du inte vill äta dina rönnbär råa går det bra att göra både saft, gelé, marmelad, sylt och vin på bären. Det går också fint att ha dem i degen när du bakar bröd eller i din müsli.
3. Hållbara och C-vitaminrika
Rönnbär, liksom tranbär och lingon, innehåller bensoesyra vilket gör att de håller länge. Och om du äter rönnbär varje dag får du i dig en liten dos C-vitamin också! Perfekt!
4. Antioxidantbär
Rönnbär innehåller antioxidanter, järn och karotin och är något av ett nordiskt superbär, liksom lingon.
5. Magräddare
Trög mage? Rönn innehåller sockerarten sorbitol som används som laxermedel. Mumsa en näve rönnbär och ta en promenad så kan det problemet vara ur världen...