Månadens produkt (Mars 2024)

Ägg
Ägg är naturens mångsidiga näringsbomb som innehåller högkvalitativt protein. Ägg innehåller flera mineraler och spårämnen. Ägg innehåller alla näringsämnen som människokroppen behöver förutom C-vitamin.
Ägg har många användningsområden i matlagning och bakning
Ägget binder till exempel ihop mjölk, makaroner och köttfärs i makaronilådan. Det ger luftighet åt muffins och glans åt bullar. Ägget gör såser och puddingar krämiga. Ägget ger konsistens och höjd åt kakor. Ägget ger ett frasiga maränger. Ägget emulgerar salladsdressingen. Ägget förbättrar smaken, näringsvärdet, strukturen, färgen och utseendet.
I Finland finns en fungerande salmonellakontroll, vilket innebär att salmonella inte förekommer i ägg. Du kan därför tryggt låta ditt barn öva på att knäcka ägg eller smaka på kaksmeten.
Från hönshuset till äggpackeriet
Hönorna bor i hönshus, och i Finland finns fyra olika typer av dem.
Ekologiska ägg produceras i ekologiska hönshus.
Ägg från frigående höns produceras i markbundna hönshus.
Vanliga ägg produceras i berikade burhönshus.
Utomhushönsägg är markbundna hönshus där hönsen har möjlighet att gå ut.
Hönorna värper ett ägg per dag
Från hönshusen transporteras äggen till äggpackerien, där de kontrolleras, vägs, märks med en stämpel som anger produktionsinformation och packas i äggkartonger av olika storlekar. I förpackningsanläggningarna tas även prover för att delvis säkerställa att äggen inte innehåller salmonella. Sedan transporteras äggen till din butik där du kan köpa dem! Eller så köper du direkt av bonden, på >>gårdsbutikskartan<< hittar du producenterna!
Äggen håller sig bäst i kylskåp eller i en jämn temperatur i sin egen förpackning. Äggen bör förvaras med den trubbiga änden uppåt. På äggkartongen står bäst före-datumet, men ett oskadat ägg håller sig bra längre om det förvaras rätt. När man kläcker ett ägg kan man känna på lukten om ägget inte längre är användbart.
Även om äggen förvaras svalt, är det bäst att använda rumstempererade ägg vid bakning för att garantera fluffiga skum.
källa: https://ruokatieto.fi/
