Månadens produkt (Maj 2023)

25.5.2023
sparris

Sparris (Asparagus officinalis) är en art i familjen sparrisväxter och förekommer naturligt i Europa, västra Asien och norra Afrika. Sparris odlas som grönsak, som till färgen antingen är vit eller grön. Vit sparris skördas under jord och skördas då toppskottet bryter fram. Grön sparris skördas ovanför jorden och skördas när den nått lagom längd. Det finns många sparrissorter med olika egenskaper.

Vit och grön sparris är två olika sorter. Den vita tillhör de hårdskaliga och måste alltid skalas. Den gröna tillhör de mjukskaliga och skalas oftast inte. Den vita sparrisen blir grön till färgen om den kommer ovan jord men klassas då som otjänlig. Sparrisen hör till vårens primörer och skördas från april ända in i juni.

Sparrisen innehåller en bra mängd C-vitamin (speciellt den gröna). C-vitamin är en viktig antioxidant som ger ett bra skydd mot en rad sjukdomar. Förutom C-vitamin innehåller sparrisen bland annat E-vitamin, K-vitamin, folsyra, kalium och zink. Med andra ord, sparrisen är inte bara fantastiskt god, den gör gott för kroppen också!

Grön sparris behöver inte skalas, såvida den inte är ovanligt grov. Stjälken på vit sparris behöver däremot skalas. Ett enkelt knep för att veta hur mycket av sparrisen som behöver skäras bort, är att böja sparrisen tills den bryts av. Sparris kan hålla i upp till två veckor i kylskåp.