Månadens produkt (Juli 2023)

15.6.2023
Jordgubbe

Namnet Jordgubbe

De första jordgubbarna kom till Norden under 1700-talets slut. Då kallades jordgubbarna för ananassmultron eftersom det latinska namnet var Fragaria Ananassa. Fragaria är benämningen på smultronsläktet.

Efter en tid började de kallas parksmultron eftersom de odlades ibland i parkerna på herrgårdar och slott och skiljde sig från de vildväxande smultronen. Jämför engelskans strawberry för jordgubbe och wild strawberry för smultron.

 

Parksmultron blev jordgubbe

Det finns inga tydliga förklaringar varför namnet ändrades till jordgubbe men omkring 1850-talet hade benämningen jordgubbe börjat spridas. 
Just ordet jordgubbe har använts även till att benämna potatis

I danskan och norskan används jordbær, jordbär för jordgubbe och markjordbær eller vilde jordbær för smultron. Även i svenskan använde jordbär på vissa håll för smultron vilket gjorde det ganska naturligt att kalla de nya större bäret för jordgubbe eller jordklump. I tyskan kallas jordgubbe erdbeer och erd betyder jord.

 

Fakta om jordgubbar

Nedan är all viktig fakta & information om jordgubbar och vad vi nordbor tycker om jordgubbar samlad.

  • Jordgubbarna är det enda bäret eller frukten där dess frön är placerade på utsidan av frukten
  • En jordgubbe har ungefär 200 frön på utsidan
  • Jordgubbar har en positiv påverkan på kolesterol och blodkärl
  • Jordgubbar innehåller väldigt mycket antioxidanter
  • Smaken av jordgubbarna lyfts fram bra tillsammans med blåbär, kiwi, ananas eller någon annan syrlig frukt
  • Jordgubbar har en positiv påverkan för att minska risken för vissa cancerformer
  • Jordgubbar innehåller väldigt mycket C-vitamin, mer än apelsin
  • Jordgubbar som sköljs ska ha skaftet kvar
  • Jordgubbarna förvaras bäst svalt och osnoppade
  • Jordgubbar som fryses in ska förvaras i minst -18°C
  • Jordgubbar fryses in bäst skivade och med lite socker på
  • Jordgubbar smakar som mest och som bäst om de är solvarma eller har rumstemperatur