Kvarken Plate planerade Österbottniska menyer inför 120-årsjubileum

Fredag den 22 mars 2024 firade projektets ägare Österbottens Svenska Lantbrukssällskap 120 år
Projektet ”Kvarken Plate - Österbotten på Tallriken/Pohjanmaa lautasella” hade äran att planera den stora jubileumsfesten som hölls på Carpella i Karperö i Korsholm utanför Vasa. Vi planerade festmaten enbart med utgång från österbottniska råvaror, detta i samarbete med Yrkesakademin i Österbotten!
Först ut var lunch som bestod av följande:
Pannbiff på Yrkesakademins diko-nötkött, rostade rotfrukter och potatis från Hultholm och Närpes grönsaker, gräddsås samt fräsch grönsallad på grönsaker från Finnes, Granholms och Närpes Grönsaker. Även en delikat tomat-ostsallad bjöds på med soltorkade tomater från LivSvinn och ost från Jukkolan och Juustoportti.

Eftermiddagen inleddes med en välkomstskål gjord av Skärgårdsdryck (äppelmust, havtorn, rödvinbär och olika kryddor) som späddes ut med vichyvatten (kan användas mousserande vin) till det så kallade Skärgårdsbrus.
Därefter följde minimässa med tillhörande mingelbuffé som bestod av:
Panikeröra på gravad gädda från Björkö och ägg från Hankmo, hembakat bröd
Nötfilé från Yrkesakademin med marinerade trattkantareller från Bergö, hembakat bröd
Hembakta Petit choux med lokal ost från Sillankorvan yrttijuustola
Grönsaksvårrullar med grönsaker från Finnes grönsaker
Husets chokladkaka från Yrkesakademin

Under minglet bjöd Österbotten på Tallriken på smakprover av;
• Skärgårdens skatter från Molpe
• Granholms RTC från Maxmo
• Bigro från Närpes
Dessa smakprover uppskattades väldigt av den närvarande jubileumspubliken och många fina diskussioner fördes vid vårt bord.
