Föreläsningsdag i Närpes-Kristinestad 16.5.2024

30.5.2024
foodmarket

"Vilka tillstånd och intyg behövs för att starta upp ett litet livsmedelsproducerande företag?"

Närvarande var totalt 7 åhörare och en tolk samt projektforskaren Malin Nyholm från Yrkeshögskolan Novia. Under föreläsningen gick vi igenom vilka tillstånd som behövs för att påbörja sin verksamhet inom livsmedelsproduktion i Finland idag. Bland annat gick vi igenom Livsmedelsverkets hemsidor där man kan hitta hjälp angående hygienpasset som är ett måste om man jobbar med livsmedel. Hygienpasset är A och O inom livsmedelsbranschen då det kommer till tillstånd så därför är det väldigt viktigt att alla lyckas avlägga det test som olika institutioner tillhandahåller.

Länk: https://hygienepassport.fi/hygieniapassitesti/suomi

Gällande livsmedelsklassade utrymmen fanns med på agendan, som t ex vad som krävs av ett hygieniskt utrymme för tillverkning av livsmedel för försäljning. Även förpackningar, etiketter och dess texter diskuterades

Även hemsidan Suomi.fi gicks igenom för att påvisa de möjligheter som finns där angående uppstartande av företag. Denna sida är bra att konsultera i det skedet man börjar planera en verksamhet för här kan man hitta olika formulär och blanketter (tex budgeter, verksamhetsplan, tillståndsansökningar) som behövs för att komma framåt i processen. Även att man längre fram i processen söker sig till ett lokalt utvecklingsbolag som specialiserat sig på att hjälpa fram nya företag och företagare.

Som en liten bonus avslutades dagens diskussion med att en av åhörarna tog upp ämnet plockning av bär och produkter från naturen i försäljningssyfte. Då kunde konstateras att den verksamheten är skattefri och att för det mesta gäller allemansrätten med vissa undantag. Undantagen är om man plockar produkter av växande arter såsom t ex gran-/tallskott, tappar sav o s v måste man fråga markägarens lov.