Yritysvierailu Marja- ja vihannestila JJarmo Valtari

1.8.2023
Valtaris kiosk

Marja- ja vihannespuutarha Jarmo Valtari

Jarmo Valtarin vanhemmat olivat oman tuotantonsa marjojen ja vihannesten torimyyjinä koko työuransa ajan. 

Vuonna 1986 Jarmo ja Reija Valtari ottivat tuotannon haltuunsa ja alkoivat tuottaa mansikoita ja juureksia suuremmassa mittakaavassa, mutta he jatkoivat myös torimyyntiä, joka jatkuu edelleen tähän päivään asti. Kymmenen vuotta myöhemmin, vuonna 1996, tila siirtyi tuottamaan pelkästään torjunta-aineettomia mansikoita, mikä on osoittautunut hyväksi valinnaksi. Itse asiassa melko moni mansikka-allergiaoireista kärsivä henkilö voi syödä torjunta-aineettomia mansikoita ongelmitta.

Nykyään mansikoita viljellään noin 5 hehtaarin alalla ja lajikkeet määritellään suurelta osin asiakkaiden toiveiden perusteella. Tällä hetkellä suosituin poimittava lajike on Polka (55–60 % myynnistä), ja toisena lajikkeena on Sonata noin (30 % myynnistä). Lisäksi tilalla on 5–10 erilaista niin sanottua uutuutta, eli mansikkalajiketta, jotka ovat sekä uusia markkinoilla että uusia tilalle. Tänä vuonna sato on ollut tähän asti hieman pienempi, kun normaalisti. Mansikoiden kypsyys on tällä hetkellä hieman liian nopeaa, koska lämpötila on melko vakaa ja poutainen. Keväällä taas kaikki eteni hitaasti kylmän sään, sateen ja tuulen vuoksi.

Tällä hetkellä suurin osa poimituista mansikoista on itsepoimintaa, osittain siksi, että torimyynti on vähentynyt ja osittain siksi, että se on työlästä. Samalla on kuitenkin havaittu trendi, että yllättävän moni ihminen suosii itsepoimintaa valmiiksi poimittujen mansikoiden sijaan. Tilalle on rakennettu pieni elämyspuisto sekä lapsille että aikuisille tarjoamalla leikkivälineitä ja leluja lapsille sekä kahvia ja itse leivottuja donitseja aikuisille, kaikki tämä ilmaiseksi kaikille vierailijoille.

Mansikoiden viljelyn lisäksi tilalla tarjotaan myös itse tuotettua varhaisperunaa, sipulia, herneitä ja porkkanaa myytäväksi mansikkaostojen yhteydessä.

Kuten aiemmin mainittiin, suurin osa poimituista mansikoista on asiakkaiden itsepoimintaa, mikä puolestaan tarkoittaa, että työntekijöiden tarve on radikaalisti vähentynyt vuosien varrella. Tällä hetkellä Vlad Bulgariasta toimii tilan työnjohtajana. Hän saapui tilalle vuonna 2016 ja on työskennellyt siellä siitä lähtien. Kaikki muu henkilökunta (noin 10 henkilöä) pellolla on ukrainalaisia, mutta "kassahenkilöstö" on edelleen suomalaisia, pääasiassa siksi, että heidän on hallittava suomea ja ruotsia sujuvasti.

Aikaisemmin vuosien varrella mainostettiin mansikasta paljon eri lehdissä ja tehtiin blogeja viljelystä ja maalaiselämästä, mutta nykyään lähes 100 % tilan markkinoinnista tapahtuu sosiaalisen median kautta. SOME-kanavilla on noin 8000 seuraajaa. Kiireisimpinä juhlapyhinä voi olla useita satoja asiakkaita, jotka kaikki haluaisivat päästä autolla tilalle, mutta silloin tällöin asiakkaat joutuvat pysäköimään maantielle saakka. Nyt sesonki alkaa olla loppusuoralla, ja silloin tilan myymälä suljetaan kokonaan.

Tekstit ja kuvat

Mats Sabel ja Heidi Kuparinen