Kuukauden tuote (Syyskuu 2024)

19.9.2024
apple

Omenakausi 

Nyt omenapuut ovat täynnä upeita hedelmiä, ja sitä miettii, milloin on oikea aika poimia ne. Omenien ihanat värit kiinnittävät huomion, ja totta kai sitä ajattelee kaikkea hyvää, mihin niitä voi käyttää.

Omenat ja historia 

Pohjoismaissa omenat mainitaan ensimmäisen kerran Snorre Sturlasonin Eddassa, joka koottiin noin vuonna 1220. Monet pohjoismaiset omenalajikkeet ovat hyvin vanhoja, ja niitä viljeltiin usein keskiaikaisissa luostareissa. 1500-luvulla Pohjoismaissa valmistettiin omenaviiniä, ja luostareissa oli omenamehua ja omenahilloa, jotka olivat juhlaruokaa porvarillisissa piireissä. Talonpojat ja säädyttömät olivat kuitenkin pitkään välinpitämättömiä omenista, koska aina 1700-luvulle asti uskottiin, että hedelmät vahingoittavat vatsaa. 

Milloin omenat ovat poimintakypsiä 

Nyrkkisääntönä on, että varastointikelpoiset syys- ja talviomenat poimitaan, kun ne tuoksuvat omenalle ja irtoavat helposti.  

Haista, tunnustele ja maista omenoitasi. Esimerkiksi 'Aroma'-lajike on yleensä poimintakypsä syyskuusta eteenpäin, ja niitä voi poimia vähitellen muutaman viikon ajan. Sen jälkeen voi maistella, milloin ne ovat syöntikypsiä, koska se ei ole aivan sama asia kuin poimintakypsyys.

Ole varovainen poimiessasi ja varastoimassasi omenoita, jotta ne eivät vaurioidu. Käsittele niitä yhtä varovasti kuin munia. Varastoi vain täysin vahingoittumattomat omenat ja kääri jokainen omena sanomalehtipaperiin, jotta ne eivät paina toisiaan vasten. Laita omenat sitten pahvilaatikoihin tai styroksilaatikoihin ja säilytä viileässä, 3–5 astetta on ihanteellista, hieman kosteassa ja pimeässä.

Pudokkaita ei voi käyttää varastointiin, mutta niistä voi tehdä piirakoita, omenakakkuja, omenasosetta, -hilloa tai -hyytelöä. Kuivaa mielellään myös omenarenkaita, joita voi napostella karkin sijasta. Suuresta omenasadosta voi tehdä hyvää omenatuoremehua jossain mehustamossa.

Ennen vanhaan se, jolla oli liikaa omenoita, laittoi yksinkertaisesti pusseja tai laatikoita portille ja lapun, jossa luki Ole hyvä! Ehkäpä jotain, jota voisi jäljitellä, jos omenoita on liikaa?

Säästä myös muutama omena esimerkiksi mustarastaalle, linnut ilahtuvat muutamasta omenasta myöhemmin talvella. Linnuille ei ole väliä, ovatko ne hieman kolhiintuneita.

Omenat ja terveys 

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla. 
Vanha sanonta pitää paikkansa. Omenoiden syömisellä on lukuisia terveyshyötyjä. Tässä muutamia niistä:

Omenat sisältävät runsaasti antioksidantteja ja pektiiniä, jotka auttavat torjumaan vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia ja stimuloivat kehosi luonnollista puhdistautumista.

Omenat sisältävät flavonoidi fisetiiniä, joka on tulehdusta ehkäisevä.

Omenat ovat kaliumipitoisia ja siten diureettisia, ja ne voivat auttaa torjumaan turvotusta.

Omenat stimuloivat syljeneritystä, mikä vähentää suun bakteereja, jotka voivat aiheuttaa hampaiden irtoamista ja muita ongelmia.

Omenan kuoressa olevat liukenemattomat kuidut edistävät suolen toimintaa ja ehkäisevät ummetusta.

Liukenemattomat kuidut auttavat myös alentamaan verensokeritasoja tyypin 2 diabeteksen riskiryhmään kuuluvilla potilailla.

Kuitupitoiset elintarvikkeet voivat myös auttaa ehkäisemään Parkinsonin tautia.

Omenat ovat hyväksi sydämelle. Ne sisältävät luonnollisia fytokemikaaleja, jotka neutraloivat vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia, jotka vahingoittavat terveitä soluja ja lisäävät sydänsairauksien ja syövän riskiä. Omenoiden syöminen kuorineen on terveellisempää kuin ilman, ja silloin niiden tulisi tietysti olla luomuomenoita. Tuoreen australialaisen tutkimuksen mukaan omenat kuorineen vaikuttavat positiivisesti endoteelitoimintaan – verisuonten joustavuuteen – ja ovat siten hyödyllisiä sydän- ja verisuonitauteja sekä aivohalvauksia vastaan.