Kuukauden tuote (Marraskuu 2024)

26.11.2024
tranbär

Karpalo

Karpalo on punainen, hapan marja, joka kuuluu samaan kasvisukuun kuin mustikka ja puolukka. Karpalo on kylmänkestävä pensas, joka kasvaa lähes koko Pohjoismaissa ja viihtyy erityisen hyvin soilla ja sammalpohjaisilla alueilla. Marja on saanut nimensä, koska kurjet arvostavat sitä ravintona.
Marjoja voi syödä sellaisenaan kuivattuna tai käyttää mehun, hillon, hyytelön ja vastaavien tuotteiden valmistukseen. Karpaloille liitetään monia terveysvaikutuksia. Tunnetuin niistä on, että karpalot ja karpalomehu voivat ehkäistä virtsatieinfektioita.

Korkea A-vitamiinipitoisuus – A-vitamiinia tarvitaan näön ja ihon hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Se on tärkeä myös immuunijärjestelmän ja limakalvojen toiminnalle. A-vitamiinin puute on harvinaista, mutta se voi heikentää hämäränäköä ja aiheuttaa ihoärsytystä.
Korkea C-vitamiinipitoisuus – C-vitamiini on yksi tärkeimmistä vitamiineista, ja se muun muassa parantaa raudan imeytymistä ruoasta. Sitä tarvitaan myös ruston ja luukudoksen muodostumiseen. C-vitamiinin puute voi lievissä tapauksissa aiheuttaa väsymystä ja uupumusta ja vakavammissa tapauksissa toistuvia infektioita ja hidastunutta haavanparantumista.
Raudan lähde – Raudan puute on maailman yleisin ravintoainepuutos, erityisesti hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Rauta on tarpeen hapen sitomiselle ja kuljettamiselle veressä. Pääasiassa rautaa saadaan lihasta, mutta sitä löytyy myös monista pähkinöistä ja siemenistä.
Kalsiumin lähde – Kalsium on elintärkeä mineraali, jota tarvitaan luuston ja hampaiden muodostumiseen. Se on tärkeä myös veren ja hermoston toiminnalle. Kalsiumin puute voi johtaa luukatoon ja kasvun hidastumiseen.
Kuidun lähde – Kuidut ovat eräänlaisia hiilihydraatteja, jotka eivät hajoa ruoansulatuksen aikana. Niitä tarvitaan muun muassa ehkäisemään ummetusta ja varmistamaan normaalin suolen toiminnan. Kuitupitoinen ruoka auttaa myös pitämään veren rasvatasot alhaisina ja vakaina sekä lisää kylläisyyden tunnetta.
Alhainen rasvapitoisuus – Vähärasvaisista elintarvikkeista voi olla terveydelle hyötyä kahdesta syystä. Rasva sisältää yli kaksi kertaa enemmän energiaa grammaa kohden kuin hiilihydraatit ja proteiinit, mikä voi edistää ylipainoa. Runsas tyydyttyneen rasvan tai transrasvojen syönti voi myös lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä.
 

Eri tapoja käyttää karpaloa

Mehuna – Karpalomehu on suosittu terveystuote, jota käytetään usein kotikonstina virtsatieinfektioihin. Karpalon proantosyanidiinit estävät bakteereita tarttumasta, mikä voi ehkäistä infektiota.
Karpalohillo - Hilloa on helppo keittää itse. Se sopii erinomaisesti kalkkunan tai kanan kanssa tarjoiltavaksi juhlapyhinä, kuten kiitospäivänä ja jouluna. Karpalohillo on myös herkullista jogurtin seassa yhdessä rapean granolan kanssa.
Myslissä ja granolassa – Karpalo on yleinen ainesosa myslissä ja granolassa, kuten rusinat. Kuivatut marjat tuovat makeutta ja pehmeää, miellyttävää purutuntumaa.
Välipalana – Karpaloiden sekoittaminen pähkinöihin, siemeniin, rusinoihin ja muihin kuivattuihin marjoihin antaa energiaa antavan pienen välipalan, jota on helppo kantaa mukana käsilaukussa tai treenikassissa. Täydellinen luonnollinen herkku energiaa kaivatessa. Marjoja voi myös lisätä proteiinipallojen ja energiapalojen taikinaan.
Leivonnassa – Karpalon lisääminen juureen tehtyyn leipään tai muuhun täysjyväleipään on helppo tapa tehdä leivästä ravitsevampaa ja mielenkiintoisempaa. Karpalot sopivat myös erinomaisesti leivonnaisiin, esimerkiksi kermaiseen juustokakkuun tai suklaan kanssa mehevään suklaakakkuun. Toinen vaihtoehto on ripotella karpaloita ja kookoshiutaleita raakakaakaomoussen päälle.
Kuivattujen marjojen ja marjajauheen säilyvyys on pitkä, kun ne säilytetään kuivassa ja viileässä, mieluiten myös pimeässä. Avattu pakkaus säilyy parhaiten jääkaapissa. Sokerin välttämiseksi on hyvä lukea kuivattujen karpaloiden ainesosaluettelo, sillä osa kuivatuista karpaloista voi olla hyvin makeita. Toisinaan käytetään myös muita makeutusaineita, kuten omenatiivistettä.
Tuoreet karpalot tulisi pakastaa suhteellisen pian oston tai poiminnan jälkeen, sillä ne eivät säily hyvänä erityisen pitkään. Tämä on myös syy siihen, miksi tuoreita karpaloita on harvoin saatavilla kaupasta.