Kuukauden tuote (maaliskuu 2024)

Kananmunaa
Kananmunat ovat luonnon monipuolisia ravintoainepakkauksia, jotka sisältävät hyvälaatuista proteiinia. Kananmunat sisältävät useita kivennäis- ja hivenaineita. Kananmunassa on C-vitamiinia lukuun ottamatta kaikki ravintoaineet, mitä ihminen tarvitsee.
Kananmunalla on ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa monia tehtäviä
Kananmuna muun muassa sitoo maidon, makaronit ja jauhelihan herkulliseksi makaronilaatikoksi. Se kuohkeuttaa muffinssit, kiillottaa pullan ja piiloutuu munavoihin. Muna saostaa keitot, kastikkeet ja kiisselit. Muna sitoo laatikot ja piiraat. Muna kuohkeuttaa ja kohottaa kakut. Muna kuorruttaa paistokset. Muna emulgoi salaatinkastikkeen. Muna parantaa makua, ravintoarvoa, rakennetta, väriä ja ulkonäköä.
Suomessa on toimiva salmonellavalvonta, jonka ansiosta salmonellaa ei esiinny kananmunissa. Lapsen voi huoletta antaa harjoitella munan rikkomista tai nuolla kakkutaikinakulhon.
Kanalasta pakkaamoon
Kanat asuvat kanaloissa, joita Suomessa on neljä erityyppistä
Luomukananmunat munitaan luomukanaloissa.
Lattiakanaloissa munitaan vapaiden kanojen munat.
Tavalliset munat munitaan virikehäkkikanaloissa.
Ulkokanalat ovat lattiakanaloita, joista kanoilla on ulospääsymahdollisuus.
Kanat munivat yhden munan päivässä
Kanalasta munat kuljetetaan pakkaamoon, jossa munat tarkistetaan, punnitaan, leimataan tuotantotiedot kertovalla leimalla ja pakataan erikokoisiin munakennoihin. Pakkaamoissa otetaan myös näytteitä, joiden avulla osaltaan varmistetaan, ettei kanamunissa ole salmonellaa. Sitten munat kuljetetaan kauppaasi, josta voit ostaa ne! Tai voit ostaa suoraan maanviljelijältä, >>tilamyymäläkartta<< löydät tuottajat!.
Munat säilyvät parhaiten viileä- tai jääkaapissa tai tasaisessa lämpötilassa omassa pakkauksessaan. Munia tulee säilyttää tylppä pää ylöspäin. Kennossa lukee parasta ennen -päiväys, eli oikein säilytettynä ehjä kananmuna säilyy hyvänä pidempään. Kananmunaa rikkoessa tuoksu kertoo, jos kananmuna ei ole enää käyttökelpoinen.
Vaikka kananmunia säilytetään viileässä, leivonnassa käytetään mieluiten huoneenlämpöisiä kananmunia kuohkeiden vaahtojen takaamiseksi.
Lähde: https://ruokatieto.fi/