Kuukauden tuote (Lokakuu 2024)

Pihlajanmarjat, maukkaat ja terveelliset vitamiinipommit
Ehkä emme heti ajattele pihlajanmarjoja maukkaina marjoina, joita haluaisimme syödä, mutta mietihän uudelleen! Pihlajanmarjat ovat todella terveellisiä. Ne ovat täynnä C-vitamiinia, mineraaleja ja antioksidantteja. Jos et ole ennen maistanut pihlajanmarjoja, tulet todennäköisesti yllättymään. Kerää ne ensimmäisten yöpakkasten jälkeen, niin suurin osa muuten hieman happamasta mausta katoaa.
Jos et ole suuri happamien ja kitkerien makujen ystävä, voit valmistaa pihlajanmarjoja eri tavoilla saadaksesi makeamman ja herkullisemman maun.
— Pihlajanmarjoja voi syödä erinomaisesti raakana, kuivattuna, pakastettuna tai keitettynä esimerkiksi hyytelöksi. On kuitenkin hyvä tietää, että keittäessäsi pihlajanmarjoja menetät osan C-vitamiinista, sillä se ei kestä kuumentamista kovin hyvin.
Pihlajanmarjojen kuivaaminen tai pakastaminen ovat kaksi yksinkertaista ja tehokasta tapaa säilyttää niiden ravintoaineet ja saada niistä makeampaa makua. Esimerkiksi pakastaminen vähentää marjojen happamuutta.
Pakastaminen on paras tapa säilyttää ravintoaineet. On yleinen väärinkäsitys, että ravinteet häviäisivät pakastettaessa, mutta näin ei ole. Kuivattuja marjoja voi myös jauhaa jauheeksi ja lisätä jogurttiin tai smoothieen.
Kuivattuina marjoista voi jopa maistaa pienen makeuden, kun niitä pureskelee. Erilaiset pihlajanmarjalajikkeet maistuvat eri tavoin, joten kokeile ja katso, mistä pidät eniten.
Tässä on 5 syytä, miksi pihlajanmarjoista tulee uusi suosikkiravintolisäsi:
1. Voi vahvistaa immuunijärjestelmääsi
Pihlajanmarjojen sanotaan vahvistavan kehon immuunijärjestelmää ja ehkäisevän sekä hoitavan virtsatieinfektioita. Muita marjoja, joilla on samanlaisia ominaisuuksia, ovat puolukka ja karpalo. Pihlajanmarjat voivat myös ehkäistä vilustumista.
2. Täydellinen ruoanlaitossa
Jos et halua syödä pihlajanmarjoja raakana, voit tehdä niistä mehua, hyytelöä, marmeladia, hilloa tai jopa viiniä. Marjoja voi myös lisätä leipätaikinaan tai mysliin.
3. Kestävä ja C-vitamiinirikas
Pihlajanmarjat, kuten karpalot ja puolukat, sisältävät bentsoehappoa, joka pidentää niiden säilyvyyttä. Syömällä pihlajanmarjoja päivittäin saat myös pienen annoksen C-vitamiinia. Täydellistä!
4. Antioksidanttimarja
Pihlajanmarjat sisältävät antioksidantteja, rautaa ja karoteenia, ja niitä voidaan pitää eräänlaisena suomalaisena supermarjana, aivan kuten puolukkaa.
5. Apua vatsalle
Onko vatsa jumissa? Pihlaja sisältää sorbitolia, joka toimii laksatiivina. Nappaamalla kourallisen pihlajanmarjoja ja lähtemällä kävelylle, saatat päästä eroon tästä ongelmasta...