Kuukauden tuote (lokakuu 2023)

3.10.2023
Jordärtskocka

Maa-artisokka

Maa-artisokka (Helianthus tuberosus) on korikukkakasvien perheeseen kuuluva laji. Se on monivuotinen yrtti, joka on peräisin Pohjois-Amerikasta. Sitä viljellään leutoilmastoisilla alueilla sen mukuloiden vuoksi, joita käytetään juureksena. Maa-artisokka on auringonkukkien sukuun kuuluva kasvi.

Maa-artisokan kasvi voi kasvaa noin 1,5–3 metriä korkeaksi. Kasvin lehdet ovat karkeita ja voivat kasvaa jopa 30 cm pitkiksi. Kasvin kukat ovat yleensä keltaisia ja halkaisijaltaan noin 5–10 cm. Juuret voivat vaihdella väriltään ja olla valkoisia, punaisia tai purppuraisia.

Maa-artisokka on helppo kasvattaa. Itse asiassa monille ihmisille ongelma on lopettaa niiden kasvattaminen, kun ne on kerran istutettu. Tämän vuoksi on houkuttelevaa jättää ne paikoilleen vuosiksi ja kaivaa mukulat tarpeen mukaan. Mukuloiden laatu kuitenkin heikkenee tällä kohtelulla; maata on tärkeää pitää hedelmällisenä. Pienikin jäljelle jäänyt mukula maassa alkaa kasvaa, ja niistä voi lopulta tulla pysyvä rikkakasvi. Hyvä sato katsotaan olevan 15–25 tonnia/hehtaari.

Mukulat ovat epätasaisia ja muistuttavat lievästi inkiväärin juurta. Raakana niillä on rapea rakenne. Toisin kuin useimmat mukulat, mutta samoin kuin muut Asteraceae-perheen jäsenet (kuten artisokka), nämä säilövät hiilihydraatteja inuliinina (ei tule sekoittaa insuliinihormoniin) tärkkelyksen sijaan. Tämän vuoksi ne hajoavat ja liukenevat helposti keittäessä.

Mukulat, joita käytetään ainoana osana, maistuvat risteytykseltä retiisin ja artisokan välillä.

Niiden englanninkielinen nimi "Jerusalem artichoke" ("Jerusalemin artisokka") ei liity millään tavoin Jerusalemiin eikä juuriin artisokkaan. Nimen alkuperä on epäselvä. Yksi yleinen teoria on, että nimi "Jerusalem" tuli ensin italialaisilta maahanmuuttajilta, jotka kutsuivat sitä "girasole articiocco" eli "auringonkukka-artisokka", ja tämä nimi muuntui englanniksi "Jerusalemiksi". Ongelma tässä teoriassa on, että italialaisia maahanmuuttajia oli tuskin Pohjois-Amerikassa ennen 1800-lukua, ja maa-artisokat saapuivat Italiaan vasta 1630-luvulla, kun taas auringonkukat saapuivat Eurooppaan vasta 1600-luvun lopulla.

Toinen teoria on, että ensimmäiset brittiläiset siirtolaiset, puritaanit, jotka tutustuivat tähän artisokansukuiseen juureen alkuperäisväestön välityksellä (joka oli viljellyt sitä vuosisatoja), kutsuivat sitä "Jerusalem artichokeksi", koska he pitivät siirtokuntaansa uutena Jerusalemina. Juuret saapuivat Iso-Britanniaan vuonna 1617, ja jo vuonna 1633 juurta kutsuttiin "Jerusalem artichokeksi" brittiläisessä kasvikirjassa "The Herball or Generall Historic of Plants".