Kuukauden tuote (heinäkuu 2023)

15.6.2023
Jordgubbe

Mansikka

Ensimmäiset mansikat saapuivat Pohjoimaihin 1700-luvun lopulla. Tuolloin niitä kutsuttiin ananasmansikoiksi, koska niiden latinalainen nimi oli Fragaria Ananassa. Fragaria viittaa metsämansikkasukuun.

Ajan myötä niitä alettiin kutsua myös puistomansikoiksi, koska niitä viljeltiin joskus kartanojen ja linnojen puistoissa ja ne erosivat villimansikoista. Vertaa englannin sanoja "strawberry" mansikalle ja "wild strawberry" villimansikalle.

Puistomansikasta tuli mansikkaa Ei ole selvää selitystä sille, miksi nimi muuttui mansikoiksi, mutta noin 1850-luvulla mansikka-termin käyttö alkoi levitä. Sanalla mansikka on käytetty myös perunan nimeämiseen.

Tanskassa ja norjassa käytetään sanaa jordbær mansikalle ja markjordbær tai vilde jordbær villimansikalle. Ruotsissa jordbär käytettiin joissakin paikoissa villimansikalle, mikä teki melko luonnolliseksi kutsua uutta suurempaa marjaa jordgubbeksi tai jordklumpiksi. Saksassa jordgubbea kutsutaan erdbeereksi, ja erd tarkoittaa maata.

Tietoja mansikoista 

Alla on tärkeitä faktoja ja tietoa mansikoista sekä mitä me pohjoismaalaiset ajattelemme mansikoista. 

  • Mansikat ovat ainoa marja tai hedelmä, jonka siemenet sijaitsevat hedelmän ulkopuolella. 
  • Mansikassa on noin 200 siementä ulkopuolella. 
  • Mansikoilla on positiivinen vaikutus kolesterolitasoon ja verisuoniin. • Mansikat sisältävät erittäin paljon antioksidantteja. 
  • Mansikoiden maku korostuu hyvin yhdessä mustikoiden, kiivin, ananaksen tai muiden happamien hedelmien kanssa. 
  • Mansikoilla on positiivinen vaikutus vähentää tiettyjen syöpämuotojen riskiä. 
  • Mansikoissa on erittäin paljon C-vitamiinia, enemmän kuin appelsiinissa. • Huuhdelluissa mansikoissa tulisi säilyttää varsi. 
  • Mansikat säilytetään parhaiten viileässä ja kanta poistamatta. • Pakastettavat mansikat tulee säilyttää vähintään -18°C:ssa. 
  • Mansikat kannattaa pakastaa viipaleina ja hieman sokerilla. • Mansikat maistuvat eniten ja parhaiten, kun ne ovat aurinkoisia tai huoneenlämpöisiä.